- 1 woreczek białego ryżu
- około 150-200 g mięsa mielonego z kurczaka
- sól morska, pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 ml kremówki 30%
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- sos sojowy
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy przez około 5-6 minut. Po tym czasie patelnie zdejmujemy z ognia i ostrożnie nalewamy śmietanę. Dodajemy chilli, paprykę ostrą i słodką. Ponownie wstawiamy na ogień i całość mieszamy do powstania gęstego sosu. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz bazylię i jeszcze chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Podajemy z ryżem lub jeśli wolicie z makaronem :) Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz