- 300 g mąki orkiszowej graham
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki suchych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka masła
- garść otrębów pszennych
- 1 łyżka mleka
- garść płatków owsianych
Do jednej miski wsypujemy mąki, sól i drożdże, dokładnie mieszamy. W środku robimy dołek, dodajemy oliwę, miód oraz wodę. Ciasto dobrze wyrabiamy (najlepiej mikserem z hakami) przez około 5-10 minut. Na tym etapie ciasto może pozostać klejące, nie dodajemy mąki. Chlebek przenosimy do foremki (o wymiarach: mniej więcej 25cm x 11 cm, mierząc w najszerszych miejscach, czyli od góry) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Foremkę wypełniamy do połowy i wciskamy ciasto w narożniki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości przez około 1-1,5 h. Ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki. Przed pieczeniem chleb smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 40-50 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :)
Domowe pieczywo... coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńnic nie zastąpi zapachu pieczonego pieczywa w domu :) Pozdrawiam
UsuńKocham po prostu chleb orkiszowy, mogłabym go jeść tonami <3 Pozdrawiam,gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba i to z maką orkiszową :) super :))))
OdpowiedzUsuńcudny!
OdpowiedzUsuńA w którym momencie dodaje się nasło?
OdpowiedzUsuń