Składniki (na około 12 sztuk):
- 300 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g marchewki, startej na małych oczkach
Wodę mieszamy z drożdżami, solą i 300 g mąki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Następnie dodajemy płatki i olej- dalej wyrabiając. Na końcu dodajemy marchewkę oraz resztę mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż przestanie być klejące. Z gotowego ciasta formułujemy kulę i odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywając lnianym ręcznikiem na około 60 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej formułujemy bułeczkę, oprószamy mąką i odkładamy na blachę (lekko oprószoną mąką). Ponownie przykrywamy lnianym ręcznikiem i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 15 minut w 200 C. Najlepiej bułeczki rozdzielić na 2 blachy po 6 sztuk aby się nie stykały. Smacznego :)
Marchewkowe? Genialnie brzmią :) Na śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia :) A przypuszczam, że smak tych bułeczek jest jeszcze lepszy! Z chęcią porwałabym taką na kolację :)
OdpowiedzUsuń