- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- około 60 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugim naczyniu masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i miksujemy aż połączy się z masą maślaną. Wlewamy ekstrakt i krótko miksujemy. Mąkę dodajemy do mokrych składników. Wsypujemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Masa powinna być dosyć krucha i nie lepić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. Blachę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Z ciasta formułujemy małe kulki i lekko spłaszczamy. Układając je na blaszce zachowujemy odstępy. Ciasteczka pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180ºC. Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie. Gdy trochę ostygną przekładamy je na kratkę. Smacznego :)
bajeczne ;D
OdpowiedzUsuń