- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki drobno posiekanych migdałów
- 100 g cukru białego
- 2 łyżki cukru migdałowego
- skórka z 1 pomarańczy
- około 100 ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 1 jajko
- 70 g roztopionego masła
- 100 ml mleka
- 200 g serka kremowego
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Mąkę, sodę oraz proszek przesiewamy do jednego naczynia. Dodajemy resztę suchych składników wraz ze skórką z pomarańczy- dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki: sok z pomarańczy, jajko, przestudzone masło oraz mleko- dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość łączymy. Ciasto powinno być dość gęste. Dół blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto- równo rozsmarowujemy. Pieczemy przez około 23 minuty w temperaturze 160-170ºC (do suchego patyczka)
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i krem odstawiamy do lodówki. Masę rozsmarowujemy na cieście dopiero po całkowitym ostygnięciu (około godzinę). Smacznego :)
wygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuń