czwartek, 14 marca 2013

Muffinki bananowe z otrębami

Składniki (12 sztuk):
  • 270 g mąki pszennej
  • 5 łyżek otrębów pszennych
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • około 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duże jajko
  • 2 mocno dojrzałe banany (zmiażdżone widelcem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • płatki owsiane (do posypania muffinek)
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki tj. mąka, otręby, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon- dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy wszystkie składniki mokre tj. jogurt, oliwa, jajko, banany, ekstrakt oraz miód. Składniki mokre dodajemy do suchych. Całość mieszamy chwilę łyżką, tylko do połączenia się składników. (Muffinki najlepiej piec w silikonowych foremkach, wtedy ciasto ładnie odejdzie od foremek. Jeśli nie mamy silikonowych, możemy użyć papilotek, wtedy muffinki będą się nieco do nich przyklejać ;)). Foremki/papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20-25 minut. Po tym czasie muffinki wyjmujemy z piekarnika i czekamy do ich całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Ale smakowite!
    Ps. bardzo podoba mi się to szklane "coś" na muffinkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, przepadam za wszystkimi bananowymi wypiekami! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń