na 12 babeczek:
- 100 g budyniu w proszku, waniliowego lub śmietankowego
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 140 g cukru
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mleka
- 125 g serka kremowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka masła
- posypka do dekoracji
Proszek budyniowy przesiewamy z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia- odstawiamy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, wciąż ucierając masło. Dodajemy mleko i przesypujemy suche składniki. Mieszamy szpatułką lub mikserem do połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być lepka. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotkami i wyrównujemy. Babeczki pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka :). W międzyczasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, najlepiej za pomocą blendera lub miksera, aby nie powstały żadne grudki. Na ostudzone! babeczki nakładamy po łyżeczce kremu, lekko rozsmarowujemy i dekorujemy posypką. Smacznego :)
Wyglądają pysznie;)
OdpowiedzUsuńistna bajka ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyń ,a budyń w muffinach? To dla mnie <3 !! :P
OdpowiedzUsuńJakie słodziutkie :)
OdpowiedzUsuńSuper ;)
wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuń