wtorek, 12 lutego 2013

Biszkoptowy omlet z pomidorem i mozzarellą

Składniki (na 2 małe lub 1 dużą porcję):
na omlet:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
na wypełnienie:
  • 1 pomidor
  • 1/2 kuli mozzarelli
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii
Przygotowanie:
Pomidora i mozzarellę pokroić w równą kostkę i posypać ziołami- odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtk dodać 2 łyżki mleka i energicznie wymieszać. Następnie dodać mąkę i połączyć całość. Masę z żółtek, mleka i mąki delikatnie dodać do ubitej piany i całość połączyć na jednolitą puszystą masę. Na bardzo rozgrzaną patelnie delikatnie nakładać masę, zmniejszając ogień. Gdy omlet się zarumieni ostrożnie odwrócić go na drugą stronę i nałożyć pokrojonego pomidora i mozzarellę- smażąc, aż do uzyskania złotego koloru. Gotowego omleta 'złożyć na pół' i zdjąć z patelni. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Biszkoptowy na wytrawnie? Tak jeszcze nie próbowałam ;) Podoba mi się to zestawienie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za przepis, wreszcie mi omlet wyszedł!! zrobiłam z pomidorem, bazylią i fetą :) dodałam kilka przepisów z Twojego bloga do ulubionych, naprawdę fajna strona. pozdrawiam serdecznie, Kasia.

    OdpowiedzUsuń