wtorek, 19 listopada 2013

Placek drożdżowy

Składniki: [na ciasto]
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • dowolne owoce np. truskawki, jagody, śliwki, jabłka itd. 
Składniki [na kruszonkę]
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. Do miski dodać pozostałe składniki oprócz owoców. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte lnianą ściereczką na około 3 godziny. Po tym czasie dopiero wymieszać. Zrobić kruszonkę. Ciasto wlać na blachę. Ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piecz przez 50 minut w temperaturze 190ºC. Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. idę szukać drożdży!
    Wygląda super :)
    ---
    takeittasty,blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, a z pewnością smakuje jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio tylko szarlotka u mnie króluje, czas wyjąć z lodówki mleko i drożdże :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno takiej klasyki nie piekłam! Ulubiony smak z dzieciństwa, drożdżowiec :).

    OdpowiedzUsuń
  5. That looks so good x

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie!
    http://aguulaaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń