- 4 jajka
- 4 szklanki mąki tortowej
- 10 dkg świeżych drożdży
- szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- dowolne owoce np. truskawki, jagody, śliwki, jabłka itd.
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. Do miski dodać pozostałe składniki oprócz owoców. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte lnianą ściereczką na około 3 godziny. Po tym czasie dopiero wymieszać. Zrobić kruszonkę. Ciasto wlać na blachę. Ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piecz przez 50 minut w temperaturze 190ºC. Smacznego :)
Ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńidę szukać drożdży!
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
---
takeittasty,blogspot.com
Wygląda cudownie, a z pewnością smakuje jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio tylko szarlotka u mnie króluje, czas wyjąć z lodówki mleko i drożdże :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno takiej klasyki nie piekłam! Ulubiony smak z dzieciństwa, drożdżowiec :).
OdpowiedzUsuńThat looks so good x
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://aguulaaa.blogspot.com/