Składniki na ciasto
- 230 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 180 g masła
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
- 5 łyżek mleka
- 1/2 szklanki kakao
Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia- wymieszać. Następnie dodać cukier i esencję waniliową. Do drugiego naczynia dodać rozpuszczone i ostygnięte masło. Wlać mleko i wbić jajka- wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, całość zmiksować. Tortownicę o średnicy ok 22-23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać i równo rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC przez 35-40 minut do 'suchego patyczka'. Gotowe ciasto wystudzić na kratce.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukier puder dodawać partiami. Następnie dodać kakao i wlać mleko. Zmiksować na gładką masę.
Całkowicie ostygnięte ciasto przekroić na pół i posmarować około 1/3 częścią polewy. Przykryć drugą warstwą ciasta i wysmarować górę. Gotowe ciasto można przyozdobić i włożyć do lodówki na 3 godziny. Smacznego :)
Ten widelczyk ! Sąd masz ? :)
OdpowiedzUsuńA ciasto urocze :)
Na przyjęcie dla małej księżniczki ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przecudnie. Chciałabym umieć piec, tak jak Ty. ;)
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia !!
OdpowiedzUsuńPrzesłodkie - i zapewnie smakowo i oczywiście wizualnie ;D
OdpowiedzUsuń