poniedziałek, 16 września 2013

Krem kalafiorowy z curry

  Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pieprz i sól
  • kalafior
  • 2 łyżki śmietany
  • czubata łyżka curry
  • koperek
Przygotowanie: 
Bulion zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w talarki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać obrane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty warzyw. Przyprawić pieprzem i solą. Smażyć kilka minut, aż warzywa trochę się przyrumienią. Do zagotowanego bulionu wrzucić warzywa i gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać kalafiora podzielonego na różyczki i gotować kolejne 15 minut. Garnek zdjąć z ognia- zblendować. Dodać śmietanę, koperek i curry. Można doprawić. Całość wymieszać i jeszcze chwilę zagotować. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz