- 1 litr bulionu drobiowego
- łyżka masła
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pieprz i sól
- kalafior
- 2 łyżki śmietany
- czubata łyżka curry
- koperek
Bulion zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w talarki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać obrane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty warzyw. Przyprawić pieprzem i solą. Smażyć kilka minut, aż warzywa trochę się przyrumienią. Do zagotowanego bulionu wrzucić warzywa i gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać kalafiora podzielonego na różyczki i gotować kolejne 15 minut. Garnek zdjąć z ognia- zblendować. Dodać śmietanę, koperek i curry. Można doprawić. Całość wymieszać i jeszcze chwilę zagotować. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz