wtorek, 17 września 2013

Placuszki z malinami

Składniki:
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść malin
Przygotowanie:
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. W drugiej misce umieścić żółtko, dodać mleko, mąkę, cukier puder oraz proszek i dokładnie wymieszać. Ubitą pianę dodać do pozostałych składników wraz z malinami i delikatnie połączyć. Placuszki piec na teflonowej patelni (nie dodając tłuszczu) tylko do zarumienienia. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wyglądają przesmacznie! Kurczę, tyle masz fajnych przepisów, tak dobrze to wszystko wygląda, że dodaję do listy czytelniczej. :)
    Zapraszam. :)

    OdpowiedzUsuń