- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- słonecznik, sezam lub inne ziarna do posypania
Wszystkie składniki na bułki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto np. za pomocą miksera z hakami. Na tym etapie ciasto będzie dosyć lepkie. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w suchym miejscu na około 1,5 h, aż do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, formułujemy z nich bułeczki, oprószając wcześniej mąką. Układamy na blaszce i pozostawiamy na 40 minut. Po wyrośnięciu smarujemy każdą bułkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut.
bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńWyprobuje na pewno :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com