czwartek, 2 maja 2013

Bułki jogurtowe

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g miękkiego masła
  •  1 jajko
  • słonecznik, sezam lub inne ziarna do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na bułki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto np. za pomocą miksera  z hakami. Na tym etapie ciasto będzie dosyć lepkie. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w suchym miejscu na około 1,5 h, aż do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, formułujemy z nich bułeczki, oprószając wcześniej mąką. Układamy na blaszce i pozostawiamy na 40 minut. Po wyrośnięciu smarujemy każdą bułkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut.

2 komentarze: