- woreczek białego ryżu
- 1 mała pierś z kurczaka
- przyprawy: sól morska, pieprz, curry, słodka papryka
- 3 łyżki drobno poszatkowanej cebuli
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- kilka suszonych pomidorów
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, dodając pół łyżeczki curry. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i papryką. Dodajemy sosy sojowe, całość mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno szatkujemy i smażymy na oliwie z oliwek, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy kurczaka i podsmażamy przez kilka minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryką i całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy tak długo aż kurczak nie będzie surowy i nabierze złotego koloru. Ugotowany ryż dodajemy do pozostałych składników. Wrzucamy pokrojone pomidory i wszystko dokładnie mieszamy, jeszcze chwilę podsmażając. Smacznego :)
uwielbiam kuraka, curry wszystko! dzisiaj jestem po kurczaku w gyrosie ze świezym szpinakiem brokułami i makaronem ;)
OdpowiedzUsuń