poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pierożki z ciasta francuskiego

Składniki (około 12 sztuk):
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1/2 cebuli
  • około 6-8 pieczarek
  • 1 mała lub 1/2 dużej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, słodka papryka
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy około 8 cm. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwię. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w równe, niewielkie kosteczki i dodajemy do zeszklonej cebuli i pieczarek. Całość przyprawiamy i krótko smażymy. Gotowe nadzienie odsączamy z nadmiaru oliwy i wody za pomocą papierowego ręcznika. Farsz nakładamy na ciasto francuskie i mocno zlepiamy rogi. Pierożki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20-23 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. właśnie trafiłam na Twój blog rozpoczynając moje podboje na bloggerze. Robisz cudowne zdjęcia! A kilka przepisów sprawdzę już jutro ;)

    OdpowiedzUsuń