Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 55 g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 275 ml ciepłego mleka
Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy masło, drożdże, cukier i wiórki. W mące robimy dołek wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt i mleko. Ciasto wyrabiamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie lepkie, można podsypać je trochę mąką. Po wyrośnięciu zmieni nieco konsystencje. Ciasto przykrywamy lnianym ręcznikiem i zostawiamy na około 1,5 godziny w ciepłym i suchym miejscu. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy. Formę keksówkę (około 27 x 9; może być większa), smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Umieszczamy w niej uformowany chlebek i ponownie przykrywamy, pozostawiając na około 45 minut. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180ºC. Po ostygnięciu wyciągamy z formy. Smacznego :)
Ooo jeszcze nigdy się z takim pomysłem nie spotkałam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny!Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńdomowy chleb to jest to:) a z wiórkami kokosowymi? wg mnie wspaniały pomysł :)
OdpowiedzUsuńDomowy zawsze najlepszy! Jeszcze ciepły z miodem...<3
OdpowiedzUsuńNigdy nie widziałam chleba z wiórkami :) musi być super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Ale cudny!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe, jestem ciekaw jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńprzepyszny :)
OdpowiedzUsuń