- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebulka
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 puszka pomidorów niekrojonych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka jogurtu natraulnego (+1 do dekoracji)
- sól i pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Całość podsmażamy na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie do garnka dodajemy pomidory. Zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut. Następnie wszystkie składniki w garnku blendujemy, dodając koncentrat, bazylię oraz jogurt. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż krem zacznie 'bulgotać'. Krem przyprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę całość mieszamy i .. danie gotowe :) Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz