sobota, 19 stycznia 2013

Krem pomidorowy z jogurtem naturalnym

Rozgrzewający krem pomidorowy z dodatkiem suszonych ziół i jogurtu naturalnego, który dodaje zupie aksamitnej konsystencji i ciekawego smaku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, sycący, a do tego naprawdę pyszny :) Polecam !
Składniki (na jedną porcję):
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 puszka pomidorów niekrojonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka jogurtu natraulnego (+1 do dekoracji)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Całość podsmażamy na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie do garnka dodajemy pomidory. Zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut. Następnie wszystkie składniki w garnku blendujemy, dodając koncentrat, bazylię oraz jogurt. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż krem zacznie 'bulgotać'. Krem przyprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę całość mieszamy i .. danie gotowe :) Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz