- 1 jajko (żółtko i białko osobno)
- szczypta soli
- 150 g jogurtu naturalnego
- 60 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej ;) )
- 1 łyżeczka sproszkowanego budyniu czekoladowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtko wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie suche składniki tj. mąkę, cukier puder, budyń, proszek do pieczenia i sodę- wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do jogurtu z żółtkiem- cały czas mieszając, tak aby uzyskać lepką masę o jednolitym kolorze. Ubitą pianę, delikatnie połączyć z resztą składników. Placuszki piec na patelni z obu stron, bez dodatku tłuszcz. Smacznego :)
Wspaniały stosik :) Takie placuszki to idealna weekendowa propozycja.
OdpowiedzUsuńJakie pulchniutkie. :D
OdpowiedzUsuńApetycznie!