sobota, 19 stycznia 2013

Pancakes jogurtowo- budyniowe

Składniki:
  • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
  • szczypta soli
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 60 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej ;) )
  • 1 łyżeczka sproszkowanego budyniu czekoladowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtko wymieszać z jogurtem na jednolitą masę. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie suche składniki tj. mąkę, cukier puder, budyń, proszek do pieczenia i sodę- wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do jogurtu z żółtkiem- cały czas mieszając, tak aby uzyskać lepką masę o jednolitym kolorze. Ubitą pianę, delikatnie połączyć z resztą składników. Placuszki piec na patelni z obu stron, bez dodatku tłuszcz. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wspaniały stosik :) Takie placuszki to idealna weekendowa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pulchniutkie. :D
    Apetycznie!

    OdpowiedzUsuń