Tarta jogurtowa z owocami leśnymi
przepis Moje wypieki
Składniki na kruchy spód: (średnica 26 cm)
- 220 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść*. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć a następnie owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Formę wylepić ciastem- wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie wysypać kulki ceramiczne, obciążające ciasto. Można użyć również fasoli lub ryżu. Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze 190ºC. Po tym czasie papier usunąć i piec kolejne 20 minut do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika.
* warto mąkę wraz z cukrem pudrem przesiać
Składniki na jogurtowe nadzienie:
- 600 ml jogurtu greckiego*
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki golden syropu
- 3 jajka
- ziarenka z jednej laski wanilii
* ja użyłam 300 ml jogurtu greckiego i 300 ml jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą, płynną masę. Odstawić na około 10 minut aby powstała pianka podczas miksowania opadła. Nadzienie jogurtowe przelać na upieczony spód. Całość piec przez około 30 minut w temperaturze 190ºC. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni tarty. Wyjąć z piekarnika. Schłodzić przez około 2 godziny w lodówce. Udekorować owocami. Smacznego :)
Mmm, musiała smakować wybornie - delikatna, kremowa... Z mnóstwem owoców :)
OdpowiedzUsuńZmieniłabym spód na bardziej dietetyczny tylko, bo reszta jest super :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna tarta, jak będę znów robić, to chyba skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty :) ta musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam tarty, ale sama jeszcze nigdy nie spróbowałam jej przygotować! :)
OdpowiedzUsuń