sobota, 19 października 2013

Dwukolorowe ciasto jabłkowe

 przepis Anyżkowo
Składniki: [30cm x 24 cm]
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (dodałam trochę więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka (dodałam trochę więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jabłka (użyłam 2)
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i mleko cały czas miksując. Następnie dodać proszek do pieczenia i wlać olej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę ciasta. Do drugiej części wsypać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Masę kakaową wylać na jasne ciasto. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i ułożyć na wierzch masy. Ciasto piec przez około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Smacznego :)
PS. JEST PYSZNE !!!!

3 komentarze: