poniedziałek, 31 grudnia 2012

Muffiny jabłkowo- cynamonowe

Składniki (na 14 muffinek):
  • 2 duże jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wiórków migdałowych + kilka garści migdałów do dekoracji
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
Przygotowanie:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cynamon, sól, wiórki migdałowe). W drugiej misce roztrzepać na gładką masę mleko, jajka i olej. Mokre składniki dodać do suchych- cały czas mieszając. Dodać starte jabłka- połączyć całość. Papilotki wypełnić uzyskanym ciastem, posypać je migdałami. Piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.

3 komentarze:

  1. Zrobiłam muffiny według przepisu i niestety, ale nie wychodzą z papierków w ogóle!

    OdpowiedzUsuń