- 2 duże jabłka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki wiórków migdałowych + kilka garści migdałów do dekoracji
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 100 ml oleju
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cynamon, sól, wiórki migdałowe). W drugiej misce roztrzepać na gładką masę mleko, jajka i olej. Mokre składniki dodać do suchych- cały czas mieszając. Dodać starte jabłka- połączyć całość. Papilotki wypełnić uzyskanym ciastem, posypać je migdałami. Piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.
ale pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam muffiny według przepisu i niestety, ale nie wychodzą z papierków w ogóle!
OdpowiedzUsuń