- litr bulionu
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszona bazylia, kurkuma, curry
Bulion zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w talarki lub drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać obrane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty warzyw. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż warzywa trochę się przyrumienią. Do zagotowanego bulionu wrzucić warzywa i gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać brokuł podzielony na różyczki i gotować około 8 minut. Garnek zdjąć z ognia, przyprawić- zblendować. Zupę ponownie zagotować, od czasu do czasu mieszając. Smacznego :)
Brokuły są przepyszne! Kiedyś robiłam z nich krem, ale bez innych warzyw, także będę musiała zrobić z ziemniakami, cebulką. Z pewnością będzie bardziej treściwa taka zupa :)
OdpowiedzUsuńu mnie ostatnio też gościł krem brokułowy, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńKocham brokułowy krem-muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuń