wtorek, 27 stycznia 2015

Zupa z pieczonej marchewki i papryki

inspiracja przepisu: Filozofia Smaku
Składniki (2 małe porcje):
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml bulionu
  • tymianek, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka
  • do podania: jogurt naturalny, pestki dyni, bazylia
Przygotowanie: 
Marchew obrać, pokroić w cienkie plastry. Paprykę oczyścić, pokroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym (paprykę, skórką do góry) i skroplić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa piec przez 30 minut w temperaturze 200ºC. Paprykę włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 10 min. Po tym czasie zdjąć z papryki skórkę i razem z cebulą pokroić w mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać resztę warzyw, smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy i zalać bulionem. Całość gotować ok 15 minut. Zupę zblendować na gładką masę. Smacznego :) 

1 komentarz: