poniedziałek, 31 grudnia 2012

Muffiny jabłkowo- cynamonowe

Składniki (na 14 muffinek):
  • 2 duże jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wiórków migdałowych + kilka garści migdałów do dekoracji
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
Przygotowanie:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cynamon, sól, wiórki migdałowe). W drugiej misce roztrzepać na gładką masę mleko, jajka i olej. Mokre składniki dodać do suchych- cały czas mieszając. Dodać starte jabłka- połączyć całość. Papilotki wypełnić uzyskanym ciastem, posypać je migdałami. Piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.

Muffinki cytrynowe

Lubię piec muffiny głównie dlatego, że można eksperymentować z wieloma smakami i dodatkami. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a  przy tym są bardzo efektowne. Dzisiaj muffinki cytrynowe, które świetnie sprawdzą się jako poczęstunek do kawy lub jako słodka przekąska :)
Składniki (na 12 muffinek):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 2 cytryny (skórka otarta z 2 cytryn, sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny)
Przygotowanie:
Składniki suche (mąka, cukier, sól i proszek do pieczenia) wymieszać w jednym naczyniu. W drugim połączyć ze sobą wszystkie mokre składniki (mleko, olej, jajko, sok z cytryny oraz startą skórkę). Następnie składniki suche stopniowo dodawać do mokrych- cały czas mieszając. Papilotki napełnić ciastem, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut.

poniedziałek, 24 grudnia 2012

niedziela, 23 grudnia 2012

Placuszki jabłkowo- owsiane

W ramach oderwania się od świątecznego zamieszania (nie tylko kuchennego), przygotowałam coś, co zdecydowanie jest bardziej 'moje' niż bigos, czy barszcz. Placuszki jabłkowo- owsiane to kolejny pomysł na umilenie i urozmaicenie śniadaniowej pory.
Składniki:
  • 90 ml mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
  • ok 100 g mąki pszennej (tak aby masa była lepka)
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać mlekiem i odstawić aż do napęcznienia. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W osobnej miseczce białko z dodatkiem sody i soli ubić na sztywną pianę. Żółtko, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i napęczniałe płatki z mlekiem połączyć z jabłkiem. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając- aż do uzyskania lepkiej masy. Na samym końcu ubitą pianę z białka delikatnie połączyć z resztą składników. Placuszki piec na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.
A jak Wasze przygotowania świąteczne ? :)

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Piankowy suflet kakaowy

Gdy kończą się już pomysły na śniadanie, nasza wyobraźnia może ponieść nas daleko.., bardzo daleko. Mnie poniosła aż do przygotowania śniadaniowego sufletu. Nie wypływa z niego czekolada, nie jest słodki, a i tak jest pyszny. Puszysty, lekki, delikatny, miękki, rozpływający się [..] !... mogłabym tak wymieniać. Myślę, że to ciekawa propozycja na urozmaicenie naszego śniadaniowego menu. Przygotowanie go wymaga więcej czasu, niż zrobienie zwykłej kanapki, jednak uwierzcie!, że warto wstać trochę wcześniej i przyrządzić tą pyszność :) !

Składniki:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru (można dodać więcej)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do drugiej miski dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, kakao, sodą i cukrem- zalać wodą i wymieszać na lepką masę, tak aby nie powstały żadne grudki. Zawartość miski stopniowo dodawać do białek, delikatnie mieszając, tak by piana nie opadła. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej spożyć od razu po wyciągnięciu z piekarnika by suflet nie opadł. Smacznego ! :)

niedziela, 16 grudnia 2012

Ciasteczka owsiano- orzechowe

Ciasteczka owsiano- orzechowe, czyli jak osłodzić sobie dzień w zdrowy sposób :) Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby owsianych ciasteczek. Te można jeść bez wyrzutów sumienia. Podane z gorącym kakao lub herbatą smakują przepysznie ! 
Składniki (na pełną blachę ciasteczek):
  • 80 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru białego*
  • 1 jajko
  • ok 120 g mąki (wymieszałam żytnią i pszenną)
  • 70 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka garści orzechów
  • kilka łyżek mleka **
 * cukier biały można zastąpić miodem
** jeśli masa będzie zbyt sucha, należy dodać kilka łyżek mleka, tak aby masa stała się lepka

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodać jajko, biały cukier i ucierać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki (nieco większe niż wielkość orzecha włoskiego), każdą kulkę lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w dużych odstępach i posypać posiekanymi orzechami. Ciasteczka piec niecałe 20 minut w temperaturze 180°C, aż nabiorą złocistego koloru. Smacznego ! :)

 Przepis bierze udział w akcji: Świąteczne prezenty

Amerykańskie placuszki

Korzystając z ostatniego dnia weekendu, przygotowałam śniadanie, na które w ciągu tygodnia zazwyczaj nie mam czasu. Dzisiejsze placuszki różnią się nieco, od tych, które zazwyczaj robię. Te są podstawową wersją pancakes, czyli bazą wyjściową do dalszych eksperymentów. Sprawdźcie sami, jakie placuszki są bliższe Waszemu sercu, czy też żołądkowi... te puszyste, czy dzisiejsze ? :)
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Jajko połączyć z mlekiem i esencją waniliową- roztrzepać na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli,  proszkiem do pieczenia i cukrem, cały czas mieszając. Przygotowaną masę odstawić na pół godziny do lodówki. Placuszki piec na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu. Podawać z golden syrupem, cukrem pudrem lub sosem owocowym. 

sobota, 15 grudnia 2012

Ryż curry z warzywami

Dzisiejszą propozycją obiadową, jest ryż curry z warzywami i kurczakiem. Ryż, podobnie jak makaron jest dość wdzięcznym produktem, przy którym można puścić wodzę fantazji i wydobyć naprawdę wiele smaków. W tym przepisie smaku dodaje curry i sos sojowy, z którym się nie rozstaje :). Danie jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Składniki (na 2 małe lub jedną dużą porcję):

  • woreczek białego ryżu
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 5 pieczarek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 puszki pomidorów niekrojonych
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, dodając do garnka płaską łyżeczkę curry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i pieczarki, pokrojone w talarki. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i pieczarek. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażyć przez około 7 minut, na niewielkim ogniu, aż do zarumienienia kurczaka. Następnie dodać pomidory, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w drobną kostkę paprykę- wymieszać. Ugotowany ryż wrzucić na patelnie, polać sosem sojowym. Wszystkie składniki połączyć i smażyć jeszcze przez kilka minut. Smacznego !

czwartek, 13 grudnia 2012

Krem pomidorowo- paprykowy

Zima daje mi w kość. Najchętniej zaszyłabym się w ciepłym łóżku, polarowej piżamie, z kubkiem gorącego kakao. Jednak znalazłam inny sposób na rozgrzanie się w te chłodne dni...
Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na ostry (nawet bardzo ostry, jak dla mnie) krem pomidorowo- paprykowy, który znalazłam na Dietetyczne Fanaberie. Jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Taka miska gorącej i ostrej zupy na pewno Was rozgrzeje :)

Składniki (na jedną porcję):
  • 300 ml wody
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, chilli
  • do podania: pestki słonecznika
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w dość grube plastry, oczyszczoną z pestek paprykę- na mniejsze kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pokrojone warzywa (paprykę skórką do góry). Pomidory posypujemy bazylią i tymiankiem i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 30-40 minut (ja piekłam 30). Po wyjęciu blaszki czekamy aż warzywa ostygną. W tym czasie wstawiamy wodę, a cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, dodając pół łyżeczki oliwy z oliwek. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę i wrzucamy wraz z pomidorami i zeszkloną cebulą do wrzącej wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotujemy przez około 20 minut (ja gotowałam trochę krócej). Na końcu blendujemy, do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Podajemy z łuskanym słonecznikiem lub jak w oryginalnym przepisie- z kawałkami mozzarelli. Smacznego ! :)

 Przepis bierze udział w akcji "Tęcza Smaków2" w kategorii: czerwony

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Akcja "Zimowe śniadanie"

Zbliżająca się zima i coraz chłodniejsze dni, podsunęły mi pomysł stworzenia mojej pierwszej akcji, która będzie trwała do końca grudnia pt. "Zimowe śniadanie". Jak wiemy, nic nie daje nam więcej energii, niż pożywne, kolorowe i pyszne śniadanie. Niezależnie od tego co przygotowujecie na śniadanie, może znaleźć się tu wszystko: kanapki, naleśniki, pancakes, koktajle itp.
Zasady akcji:
- wklejenie banerku akcji na bloga
Wszystkie wpisy, dodane do akcji zostaną opublikowane na moim blogu.
                                                                   ZAPRASZAM :)



Embed_xlxkheqaivy1nspt6axxy7m1vcqiaazz

niedziela, 9 grudnia 2012

Zimowe pancakes

Pancakes to moja ulubiona forma przygotowania posiłku. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, obiad i kolacja. Są po prostu niezawodne ;). Ich głównym atutem jest możliwość tworzenia za każdym razem innego smaku. Modyfikowania,  zmieniania składników, wedle własnych upodobań smakowych :)  Dziś goszczą u mnie w śniadaniowej wersji. W trochę zimowej 'odsłonie', bo z pokruszonym piernikiem i golden syrup.
Składniki:
  • 175 g jogurtu truskawkowego (użyłam jogobella light)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli 
Do podania:
  • pokruszone pierniczki
  • golden syrup (użyłam firmy Marks&Spencer)
Przygotowanie:
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Do drugiej miski dodać żółtko i jogurt- wymieszać na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość wymieszać mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania jednolitej (dość lepkiej) konsystencji. Następnie delikatnie dodać uzyskaną pianę i połączyć z resztą składników. Placuszki piec na teflonowej patelni aż się zarumienią. Polać golden syrupem, posypać pierniczkami, startymi na małych oczkach. Smacznego ! :)

sobota, 8 grudnia 2012

Christmas Sweets

Święta to nie tylko zapach karpia i bigosu, ale całego mnóstwa słodkości. 'Pole świątecznego, cukierniczego' działania jest bardzo szerokie- od kolorowych cupcakes do puszystych serników i słodkich lizaków. A Wy jakie słodkości szykujecie na te Święta ? :) 

czwartek, 6 grudnia 2012

Lekkie naleśniki

Naleśniki to numer I (przed makaronem) wśród sposobów na szybki obiad. Te są bardzo lekkie, nie wymagają dużo czasu, gotowe w 10 minut i w odchudzonej wersji. Czego można chcieć więcej ? :)

Składniki (na około 8 niewielkich naleśników):
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka (1,5% tłuszczu)
  • 200 g serka homogenizowanego (użyłam Emilki)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski dodać mleko, jajka i mąkę- ubić trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodać szczyptę soli i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Płynne ciasto schować do lodówki na ok 10 minut. Do serka dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Całość rozdrobnić widelcem. Naleśniki piec na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Serek rozsmarować na naleśniku i zwinąć w tzw. 'rulonik'. Przed samym podaniem podgrzewać przez około minutę.


niedziela, 2 grudnia 2012

Pierniczki

Dla mnie początek grudnia, jak pewnie dla większości z Was, oznacza pieczenie pierników ! Rozchodzący się w kuchni zapach, bez wątpienia wprowadza w świąteczny nastrój. Pierniczki z tego przepisu goszczą u nas co roku i zawsze wychodzą przepyszne, tzw. stara, sprawdzona receptura. Jednak moja ulubiona część piernikowej akcji, czyli dekorowanie, dopiero przede mną :)
  
 Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 25 dag miodu
  • 25 dag cukru
  • kostka margaryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 plaster smalcu
  • przyprawa korzenna
Przygotowanie:
Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę. Całość zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą.  Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut. 

Aby pierniczki nabrały lekkiego połysku, należy 3 minuty przed końcem pieczenia posmarować je mlekiem z dodatkiem cukru.


Przepis bierze udział w akcji: Świąteczne prezenty